Na plný plyn

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Benzín vs diesel

Ako to je v skutočnosti ? Ktorý motor je lepší ? Postavil som proti sebe 2 benzínové a 2 dieselové motory, a graficky som si porovnal ich údaje.

Už dlhší čas som sa zamýšľal nad tým, akú výhodu majú dieselové motory nad benzínovými motormi z pohľadu silových vlastností. Teda akú majú výhodu v ťahu, kedy musia preraďovať, aký má zmysel ťahať to až do vysokých otáčok. Očakával som, že benzínové motory budú na tom asi lepšie (samozrejme pri porovnaní motorov s približne rovnakým výkonom).

Ako názornú ukážku som sa rozhodol vybrať si dva benzínové a dva dieselové motory z Ford Focusov. Benzínové motory sú zastúpené 2.0 Duratec HE (motor z môjho auta), 1.6 Ti-VCT (variabilné časovanie ventilov). Dieselové motory sú zastúpené 1.8 TDCI a 2.0 TDCI.

Začal som teda najskôr teóriou. Hľadal som články zaoberajúce sa výkonom a prípadne porovnaním výkonov benzínových a dieselových motorov. Prvé, čo ma prekvapilo, bolo, že výkon sa počíta pomocou vzorca, do ktorého sa doplní nameraný krútiaci moment a otáčky motora v danom momente. Vždy som si myslel, že výkon aj krútiaci moment sú samostané veličiny. Hneď mi bolo jasné, že tým pádom sa najdôležitejším stáva hladký priebeh krútiaceho momentu.

Vzorce na výpočet výkonu, sú:
Power [kW] = Torque [Nm] x Speed [1/min] / 9549
Power [PS] = Torque [Nm] x Speed [1/min] / 7019

Pokračoval som tým, že som potreboval zohnať údaje o priebehu krútiaceho momentu. Tie som získal z oficiálnych údajov Fordu, kde boli uverejnené grafy priebehu krútiaceho momentu jednotlivých motorov. Tieto priebehy som si dal do rastra a prepísal do tabuľky. Do druhej tabuľky som si vypočítal výkon motorov. Nakoniec som z obidvoch tabuliek spravil grafy priebehu krútiaceho momentu a výkonu.

Priebeh krútiaceho momentu

Z grafu je krásne vidieť, ako krútiaci moment benzínových motorov je skoro vyrovnaný v celom spektre otáčok, pričom dieselový motor má jeden silný moment a za ním krútiaci moment rapídne padá. Zároveň je však vidieť, že hodnota krútiaceho momentu u dieselových motorov je dominantná aj pri vyšších otáčkach, kedy krútiaci moment rapídne padá. Taktiež je vidieť, že krútiaci moment benzínových motorov dosahuje vysoké hodnoty aj pri vyšších otáčkach. Keďže do výpočtu výkonu vstupujú aj otáčky, mal som predstavu, ako bude vyzerať graf výkonu.

Priebeh výkonu

Priebeh výkonu

Ako je vidieť, z pohľadu výkonu sa výhoda krútiaceho motoru dieselov stráca. V podstate už po 3750 otáčkach tak rapídne klesá výkon, že nemá zmysel motor točiť nad tieto otáčky. To je práve ten efekt dieselových motorov, kedy po dosiahnutí určitých otáčok motor stratí výkon a ťah a určite treba preradiť na vyšší stupeň. Druhé, čo sa tu dá vidieť je, že výkon benzínových motorov krásne lineárne stúpa až do kritických otáčok.

Prevody

Ďaľšia vec, ktorá mi začala vŕtať v hlave, bolo aký má ťah auto pri jednotlivých prevodových stupňoch. Akú silu prenáša auto na vozovku pri zaradenom prevodovom stupni.

Potreboval som teda zohnať údaje o prevodovkách. Zohnal som ich takisto v oficiálnyhc údajoch Fordu. Prepísal som si teda do ďaľšej tabuľky hodnotu prevodových pomerov a stáleho prevodu. Pomocou týchto údajov som si vypočítal krútiaci moment pôsobiaci na hnanej náprave.

Sila na nápravu 2.0 Duratec 

Sila na nápravu 1.6 Ti-VCT

Sila na nápravu 1.8 TDCI

Sila na nápravu 2.0 TDCI
 
Ako je vidieť, benzínové motory ťahajú na tom istom rýchlostnom stupni približne tak isto. Je tu vidieť aj výrazný pokles ťahu dieselových motorov.

Ďaľšia významná vec je, že u benzínových motorov sa oplatí pre maximálny výkon točiť motor do čo najvyšších otáčok, dá sa povedať až po obmedzovač. U dieselových motorov je to úplne iné. Po prekročení určitých otáčok a tým pádom aj rýchlosti, sa už oplatí preradiť na vyšší stupeň, aj keď motor by ťahal ešte ďalej. Ale úbytok výkonu je už taký výrazný, že sa to neoplatí. Takže kritické otáčky dieselových motorov sú postavené už ďaleko za možným využitím. Ďaľší marketingový ťah výrobcov automobilov...

Porovnanie ťahu

Keď som už mal k dispozícii takéto informácie, nedalo mi to a porovnal som ťah na jednotlivých prevodoch medzi motormi. Porovnával som hlavne môj motor s inými.

2.0 Duratec vs 1.6 Ti-VCT

Da sa tu vidieť, že môj motor má výraznú prevahu, hlavne vo vyšších otáčkach.

2.0 Duratec vs 1.8 TDCI

To je vidieť, že aj keď má diesel vyšší krútiaci moment motora, tak samotné sprevodovanie túto výhodu eliminuje. Keď sa benzínový motor ponechá vo vysokých otáčkach, tak svojim sprevodovaním prekoná aj výrazne "silnejší" dieselový motor. Je však zároveň vidieť, že špička krútiaceho momentu je tak výrazná, že aj pri jemnej jazde má dieselový motor výrazný záťah, ktorý je však veľmi krátkodobý.

2.0 Duratec vs 2.0 TDCI

Tento graf len potvrdzuje, že otáčky benzínového motora dokážu prevýšiť aj výrazne vyšši krútiaci moment dieselového motora.

Záver

Čo dodať na záver:

  • Upevnil som si názor, že benzínový motor je jednoznačne vhodnejší na športovú jazdu.
  • Zistil som, že výhoda krútiaceho momentu dieselového motora sa dá prekonať otáčkami benzínového motora.
  • V žiadnom prípade nemá zmysel točiť dieselový motor do vyšších otáčok, stači do cca 3750 (platí pre motory TDCI, iné motory môžu mať tento limit postavený v iných otáčkach).

Motor | stály odkaz

Komentáre

  1. vykon vs spotreba
    To, ze benzinovy motor je zvycajne vykonnejsi pri rovnakom objeme motora a vhodnejsi na sportovu jazdu je znama vec. Ale pre bezneho vodica (a to cim dalej viac) je dolezitejsia spotreba. A tu so svojim Focusom 1.8TDCi a priemernou spotrebou 6l/100km asi uspejem viac. Mozno by potom bolo skor zaujimavejsie porovnat veliciny ako vykon/spotreba medzi benzinom a dieslom a to by ukazalo efektivitu daneho motora. Lebo vykon je jedna vec a efektivita druha.
    Ber to nie ako podpichovanie ale skor ako napad na dalsi clanok.
    publikované: 20.03.2008 07:50:06 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. súhlasím s predrečníkom,
    ktorý sa volá dmiba. -)))
    publikované: 20.03.2008 08:22:41 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Suhlasim s vami tiež
    problém napríklad aj spotreby som sa snažil opísať v predchádzajúcom článku. V podstate súhlasím, že naftové motory majú nižšiu spotrebu, ale majú aj nižšie celkové náklady ? Raz by som chcel spraviť článok rozoberajúci náklady na prevádzku. Potom by sa snáď dalo povedať viac. Takto zostávam skôr neutrálny.
    publikované: 20.03.2008 08:29:48 | autor: vcedula (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ja pre istotu súhlasím s každým ...
    ... pretože nerozumiem ani jednému slovu :)))
    publikované: 20.03.2008 08:32:34 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  5. A ja tiež súhlasím s každým :-))
    ... pretože ja nerozumiem vôbec ničomu. Iba viem, že s mojim motorom 1.9 dTi, ktorý mám lebo som s ním kúpil i auto, vraj výrobené v r. 2000 a mal by mať nabehané vyše 134.000 km, ma už aj 1.6 benzínáčik skôr či neskôr predbehne. A tiež viem, že keď jazdím zhruba podľa predpisov, našťastie ma ešte nechytili policajti, tak idem aj pod 4 litre nafty pekne po meste aj za mojou svokrenkou zlatučkou a vôbec všade. A som spokojný, lebo mi vždy ostanú voľajaké peniažky na pivečko, čo sa mi s mojim benziňáčkom 75 kW, s ukážkovo vyrovnaným priebehom točivého momentu, nikdy nestávalo.
    publikované: 22.03.2008 21:13:37 | autor: Milano (e-mail, web, autorizovaný)
  6. preco ste vynechali 1.8 duratec :(((
    prave vyberam motor do focusa velmi som sa potesil tejto analyze. neslo by este rychlo doplnit udaje pre duratec 1.8 ?
    tento benzin motor sa mi javi ako dobra volba, aj vzhladom na zakonnu poistku, ale nechcel by som ist do toho bez analyzy, kedze je vykonovo skor blizsiek 1.6 ako 2.0. oplati sa donho vrazit o 20 tisic viac oproti 1.6ke ? velmi pekne prosim o nejaku radu skuseneho.
    publikované: 30.03.2008 21:51:40 | autor: bee (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Diesel
    ja mam Ford Mondeo 2.0 TDCI, rocnik 2003 - moja investicia za posledny rok cca. 160.000,-Sk a to> palivove cerpadlo, vstreky, rozdelovac paliva, 2-hmotny zotrvacnik, spojka a spojkove lozisko ... a este vodna pumpa. Nabuduce len benzin !!!
    publikované: 05.06.2008 14:31:23 | autor: fordak (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. DIESEL
    To fordak....mam VW Vento 1.9 TDI, rocnik 95, 304 000 km, ked neratam olej a filter(olej a vzduch) investicia za posledny rok 0 Sk,- nabuduce zas len nafta.....myslim ze spojka atd. nesuvisia s tym ci je motor diesel alebo benzin
    publikované: 08.07.2008 19:47:19 | autor: Pajo (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. no pekne, ale!
    Ide aj o šofera, lebo ak nevie jazdiť, tak mu nepomôže nič.
    A k tomu čo sa viac oplatí pre fyz. osobu a nie pre firmu, tak ej to jednoznačne benzín, resp. ak ročne nenajazdí viac ako 50-60 tis km.
    počítame:
    cena benzínu 31,90 sk cena nafty 35,60 ;)
    Spotreba dnešný turbo dieslových 2 litrov je cca. 6,7 kombinovaná (reálna z načapovaných nádrží).
    Spotreba dnešných neturbo benzínových 2 litrov je cca. 8,5 kom.
    1 km nafťáku stojí 2,4 sk
    1 km benzínu stojí 2,7 sk ;)
    Nevýhody nafťáku, drahšie servisy a kontroly, viac súčiastok ktoré sa môžu pokaziť, t.j. turbo, ktoré točí 16-22 tis ot/minuta pri teplote 750-1100 °C! Trysky hlavne u common rail, kde sú trysky háklivé na čistotu paliva a kvalitu a čistotu filtrov, čerpadlo,... toto sú najväčšie a najčastejšie problémy!
    U benzínu všetky tieto problémy odpadávajú a od 1,8 L má motor reťaz.
    Lacnejšie servisy a kontroly, žiadné problémy,...
    čiže konečný verdikt jazda s benzínom je lacnejšie a kvalita motoru je lepšia.
    A hovoriť o životnosti je scestné, lebo oba motory bez problémov vydržia 350 tis km a nad toto číslo nemá zmysle kupovať akékoľvek auto na súkromné účely!
    publikované: 22.11.2008 14:55:12 | autor: OVCA (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. PS: zabudol som
    Vysoká životnosť bola kedysi, ked autá nemali TURBA, Common Rail,....
    Vtedy dosahovali aj živostnosť 500 tis km.
    Dnešné COMMON RAILy vydržia max. 200 tis ;)
    Vid problémy TDCi u fordov, kde treba dbať na vysokú kvalitu baliva a strarostlivosť o filtr!
    Dalej ak by sme porovanávali Turbo benzín a Turbo diesel, tak TD nemá šancu dnešné TFSi majú kom. reálnu spotrebue 9-10 l/100 km pri brutálnom výkone.
    1.4 TFSI má výkon 98 kW (priemerná reálna spotreba pod 7 L/ 100 km) a 1.8 TFSi má výkon 118 kW (pod 10L/100km).
    diesel by som nikdy nechcel ani si ho nikdy nekúpim.
    Mal som 3 benzínové autá a tie čo sa týka zásahov a opráv motorov nikdy nič nechceli!
    Ale stretol som sa z dieslami, kde odišli čerpadlá, trysky, turbá,... a nie je to len pár kusov, ale tony!
    Skuste zohnať nejaký benzí v bazare, ktorý stojí za to, nemáte šancu, lebo benzínové autá sa predávajú samé
    publikované: 22.11.2008 15:11:47 | autor: OVCA (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. ja mam svoj 1 Diesel
    Ja mam svoj prvy diesel 1.6TDCI, najazdenych 60000 s realnou priemernou spotrebou pod 5l/100km v C-MAX.
    Bol o 15 000 skk drahsi ako porovnatelny benzin (vybava, vykon) a ma 3.5 roka.
    Som spokojny.
    publikované: 29.05.2009 14:49:41 | autor: Ja (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. cena diesel vs benzin
    Pri porovnavani cien kazdy porovnava spotrebu, malokto sa zamysla nad skutocnymi prevadzkovymi nakladmi. Moderne diesle sice menej zeru, ale su ovela viac citlivejsie na zaobchadzanie, kvalitu nafty, vymenu naplni, studene starty a pod. a teda aj na pripadne opravy (turbo, vstreky, DPF, zotrvacniky atd...). Treba si uvedomit, ze nic nie je zadarmo.
    publikované: 30.06.2009 10:38:38 | autor: tchifla (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Benzín vs.diesel
    Mal som 2,2 TDCiä(114 kW)a teraz mam 2,0 benzín(107 kW)-obe F Mondeo.2,2 TDCi mal 400 pri 1750-2750 1/min. a benzín má len 185/190 pri 4500 1/min.Ako sa to prejavuje v praxi?Napr.tým,že benzín na semaforoch vystrelí,má rýchlejšiu reakciu z 0-šprint ale týmto končí,potom je zdochlina,zavíjajúca pri prudkom zvyšovaní otáčok.A diesel,paráda pri dosiahnutí otáčok 1750 sila Mk 350-400 Nm Ta vrazí do sedadla ale co je dolezite predbiehanie je jahoda,KRASA!Naozaj bezpecne predbiehanie.A spotreba?Diesel cca 5,7 a benzín 9,1!!!A Diesel ma teraz cca 240 000km,vymenené vstrekovace za 35 000 SK a ide dalej!!! Takze jednoznacne diesel!
    publikované: 23.08.2009 23:46:21 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Doplnam z 23.8.2009-dolezite!
    Zaujimavý parameter,kt.vela napovie o charkteristike a sile motora je toto:
    2,0 diesel(103 kW) 0-100km/h=9,5 50-100 km/h=8,7 s
    2,2 diesel(129 kW)-0-100 km/hod=8,7 sec,50-100 km/h=6,9 s
    2,0 l benz.(107 kW) 0-100 = 9,9 s,50-100=12,7 s.!!!
    2,3 l benz.(118 kW) 0-100=10,5s,50-100= nie je udaj cca11-11,2?!!!
    Tam je jasne vidiet rozdiely!Diesel je auto,benzin je zdochynajuci kon!
    publikované: 24.08.2009 00:19:31 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. 400 Nm
    400 Nm motora je rozpravka vyrobcov, je to cisto marketingove cislo. Dolezity je vykon (krutiaci moment) na kolese. Pozri sa na grafy, kde porovnavam 2.0 Duratec (benzin 190 Nm) a 2.0 TDCI (nafta 330 Nm). Na prvy pohlad sa zda, ze ten diesel hrozne taha oproti tomu benzinu, ale z grafu vidis, ze to pravda nie je. Okrem toho, porovnavas 145 PS (benzin) a 180 PS (diesel), ten rozdiel vo vykone je tak obrovsky, ze to musi byt poznat.

    Vela ludi sa boji motor vytocit do otacok a tak to aj potom vyzera s benzinovymi motormi. Su lenive, netahaju. Lenze ked 95% casu majitelia jazdia v rozsahu 1500 - 2500 otacok, tak sa nie je co cudovat. Benzinove motory su vysokootackove (oproti dieselovym), pre optimalny vykon potrebuju vyssie otacky. Tzn. ked chcem predbiehat tak podradim, ked som uz dopredbiehal tak preradim. V tomto ma diesel vyhodu, pretoze nemusis podradovat. Z mojho pohladu je to asi jedina jazdecka vyhoda, ostatne su len nevyhody.

    Ak si mal benzin, ktory po dosiahnuti otacok netahal, tak asi patris medzi ludi, ktori robia stale tu istu chybu: trapia benzinovy motor na nizkych otackach a motor je potom lenivy. Jeho casti sa nezabehnu poriadne, spravia sa usadeniny a vznika vysoke trenie, co vyrazne znizuje vykon. Spravne zabehnuty benzinovy motor ta permanentne taha rovnakou silou od cca 3000 az po 6000 otacok. Ak citis pokles vykonu pri vyssich otackach, tak sa s nim zle jazdilo.

    Ja len doplnim, ze som sa snazil pozriet na celu otazku z pohladu sportoveho vyuzitia auta.
    publikované: 24.08.2009 00:25:42 | autor: vcedula (e-mail, web, autorizovaný)
  16. RE: DOPLNAM Z 23.8.2009-DOLEZITE!
    Pruzne zrychlenie sa meria na 4 zaradenom prevodovom stupni - dalsi uzasny marketingvy tah. Ked sa budem na benzinovom aute snazit zrychlovat z 50 na 100, tak to predsa nebudem robit na stvorke, ale slahnem tam prinajhorsom trojku, v mojom pripade urcite dvoku, pretoze taha az do 100. Tieto cisla su pravdive, ale nie uplne. nasom klube sa robil test pruzneho zrychlenia benzin 1.8 vs diesel 1.8 (rovnaky vykon) a jednoznacne vyhral benzin, pretoze podradil na druhy prevodovy stupen.
    Uvedene pruzne zrychlenie by som vobec nebral do uvahy, su to marketingove cisla, realita je uplne ina.
    publikované: 24.08.2009 00:31:55 | autor: vcedula (e-mail, web, autorizovaný)
  17. :D no Tazko povedat .....
    Benzin aj diesel su odlisne typy motorov , maju ine principy... atd Benzinovy motor ma vsak bohuzial VELKU SPOTREBU co dava jasne najavo vyhodu Tdi ked chces mat vykon na benzine tak VYTACAJ ale pockaj tu spotrebu . . .TDi taha hned proste baam a sedacka ma do robit a nemas spotrebu . . . Samozrejme ze musis radit potom a vytoceny benzinak obehne :D je to tak ,......ale MAM NAPAD CO HOVORITE MOTOROM .18.Turbo 20V toto porovnajte
    publikované: 15.10.2009 00:36:22 | autor: Roman (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Pěkný rozbor, ale ...
    důležitý byl dovětek, že pojednání bylo děláno s ohledem na sportovní styl.

    Dodnes vlastním Alfa Romeo 1,7S 16V, 99kW při 6500ot, 165Nm při 4500ot, omezovač asi 7300ot, r.v. 1993. Lehké autíčko, ze kterého se stala při 4000ot raketa (hodnotím očima normálního smrtelníka). Na Masarykově okruhu jsem si v mládí zařádil naplno, jednička do 60km/h, dvojka do 120, na rovince i trojka, na nejdelší i čtyřka. A pak prozřel. Spotřeba skoro 30l/100km, což dnes si umím odůvodnit.
    Normálně jezdím 2000-3000ot, dvojku nad stovku vytočím, když už mi povolí nervy za Avií v zatáčkách, což se mi nestává každý měsíc. Takto jezdím do 7l/100km.
    Tento týden jsem koupil nové Mondeo 2.0TDCi, proto jsem také našel tuto diskuzi. Budu opět jezdit do 3000ot, při čemž budu mít větší výkon než ta Alfa (ta kára ho bude potřebovat) a očekávám, že při chytré jízdě dám 5-6l. Akoráť tu Avii už asi nepředjedu.
    publikované: 27.11.2009 22:05:55 | autor: Zdeněk (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. DOST ZKRESLÉNÉ VLASTNÍMI PREFERENCEMI ... to by se dělat nemělo, autor by měl být nezaujatý
    já bych rozhodně neřekl, že by se dnešní TD motory nemohly brát jako sportovní ... a už vůbec neslyším na dovětky typu "diesel jede jako slimák". Vždyť se stačí podívat například na WTCC, kde nafty nijak nezůstávají pozadu oproti "nadupaným" benzínům, nebo třeba LeMans, kde už je dlouholetým pravidlem, že na stupních vítězů jsou "pouze" nafty ... a dalo by se najít mnoho dalších příkladů. Ono se totiž ty nafty dají docela dobře vyladit tak, že kroutící moment není tak strmý jako ukazuješ ty, ale je velice plochý a to v poměrně dost velkém otáčkovém rozsahu (touto cestou jde například VW).
    Ale abychom mluvili o něčem konkrétním ... jsem velký motoristický fanda, miluji vůni spáleného benzínu a moc rád si zajezdí opravdu ostře. Měl jsem už několik benzínů a vím o jejich sportovních výhodách, nicméně v poslední době mám už jen nafty. Současná je Mondeo 2,2 TDCi 129kW a 400Nm (overboost až 420Nm). Je to sice motor o něco silnější, než máš ve svých porovnáních, ale i přesto ... není moc neupravených srovnatelných benzinů, které na křižovatce nenechám za sebou ... a ten požitek, když vypnu ESP a při rozjedu mi na 2ku kvičí kola (a to už se mi párkrát podařilo i na 3ku - podotýkám, že penu je nové sportovní R18, 235x40, takže žádné gumičky). A když mám táhnout třeba auto, tak o tom ani nevím.
    Ale když chci jet "ukázněně" podle pravidel, tak jedu klidně za 6, na spotřebu se dostanu ještě níže.
    Nechci tím říct, že sportovně jedině s naftou, ale chci poukázat na to, že sporotvně můžu jezdit i s naftou. Jasné ovšem je, že jakmile se dostaneme do oblasti vyšších otáček a já už z naftou nemám kam zařadit (myslým tím vyšší rychlostní stupeň), tak mi s benzínem ufrnkneš pryč ... to je bez debat.
    A k tomu řazení ... pokud máš dvojspojkovou převodovku, která ti zařadí za desetinu sekundy (tedy mnohem rychleji, než ty v benzínu bez automatu), tak se smázne i ta ztráta při častějším řazení (vím o čem mluvím, jezdil jsem s DSG několik let) = naprosto plynulé zrychlení bez ztráty výkonu a to s mnohonásobně vyšším kroutícím momentem na kolech (P.S. nešťastně jsi uvedl, že výkon je kroutící moment na kolech ... kroutící moment na kolech je pouze zpřevodovaný kroutící moment motoru, výkon je něco jiného ... ale předpokládám, že jsi to asi myslel jinak, než jsem to pochopil já :-)
    Jak uvedl Peter, zrychlení je jednoznačný ukazatel pružnosti a pokud má zrovna nějaký diesel čas na dosažení rychlosti 100km/hod nižší, než srovnávaný benzín, tak prostě tu stovku dosáhne dřív a bude rychlejší a s tím nic nenaděláš (vycházím samozřejmě s toho, že uvedené hodnoty jsou pravdivé ... občas si to výrobci přikreslují ... ale to dělají všechni u nafty i benzínu).
    publikované: 25.07.2011 01:48:33 | autor: IJK (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. ještě dovětek
    ještě se dívám na ty tvoje grafy a nějak se mi to nezdá. Nevím co a jak jsi počítal, ale když se podívám na graf síla na nápravu u benzínu, tak vidím, že si klidně pojedeš na pětku při rychlosti cca 35 km/hod a potom to skoro stále stejnou silou na nápravě potáhneš až na 235 km/hod. Diesel by potom dokázal taky na 5ku až od rychlosti 80km/hod a táhnul by to do více jak 250km/hod.
    1) s benzínem bys určitě nemohl jet na 5ku rychlostí 35 km/hod (při této rychlosti a stupni "4" jsem se svou naftou 2,2 na hranici podotáček)
    2) po celou tu dobu skoro stejná síla na nápravě? Tak to se divím, že to vůbec zrychluje :-)

    No buď máš pomíchané data, protože něco se mi v porovnání benzin vs. nafta zdá reálné, nebo jsi neořezal oblasti mimo pracovní oblast motoru (pak ale nevím, z čeho jsi bral data) a nebo je to celé špatně.
    publikované: 25.07.2011 02:21:50 | autor: IJK (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Predsa len sa ozvem
    Na uvod len ze uz mam druhe auto, ale zostal som pri benzine, ovsem s turbom (Focus ST). Teraz k veci. Predsa len som sa ozval aspon na tie tvoje 2 posledne komentare :)

    Ano, z TD motorov sa po prisluchajucich upravach pravidiel daju spravit aj sportove motory. Ked si spomenul LeMans, tak sa pozri, ako su tam skrtene benzinove motory (objemovo) a ake moznosti maju dieselove. To iste plati aj pre WTCC, ale tam chvalabohu prichadzaju benzinove 1.6T a tie hravo prekonaju aj 2.0 diesel. Chcem tym len povedal, ze motorsport je hlavne o peniazoch a ked VW (Audi v LeMans a Seat vo WTCC) a Peugeot chceli vstupit do sampionatu, tak si to vyziadalo aj upravu pravidiel tak, aby sa vedeli vobec presadit. Akonahle k turbo-dieselu postavis moderny turbo-benzin rovnakeho objemu, tak uz nemas co velmi vykonovo porovnavat.

    Na druhu stranu, spotreba je pre mna asi jedina vyhoda dieselovych aut. A tuto vyhodu nechcem nijak zakryvat, je to ich vyhoda. Ovsem z mojho pohladu maju benzinove auta omnoho viac vyhod. Ovsem ak by som mal casto jazdit dlhe dialnicne cesty, tak si asi uz len kvoli efektivnosti zozeniem diesel.

    Pruzne zrychlenie sme uz raz porovnavali v realite. Postavili sme proti sebe 1.8 TDCI 125 PS (ked sa nemylim) a 1.8 benzin 125 PS. zrychlovali z 80 km/h. Podla tvojej teorie by mal benzin zostat zahambeny ale opak je pravdou. Aj ked len s minimalnym odstupom ale predsa len porovnania vyhral 1.8 benzin, nafta nestihala a to mi ver, ze obidvaja chalani tlacili zo svojich aut vsetko, co sa len dalo.

    Cele je to o pocitoch. Kedze nafta ma uzasny nastup krutiaceho momentu, tak ma clovek pocit, ze to "jede vodspodu". Lenze ked zrychlujes, zrychlujes v nejakom case a v nejakom rozmedzi otacok. A tam kde nafta uz upada, tak benzin este stale taha tak, ako na zaciatku a to spravi ten rozdiel. Dolezity nie je maximalny vykon, ale jeho priebeh.

    Co sa tyka toho krutiaceho momentu na koleso, tak to chap tak, ako je to napisane. Je to vlastne ciselne vyjadrenie aky krutiaci moment posobi na jedno koleso, pretoze krutiaci moment na motore je jedna vec, ale redukuje sa v prevodovke. Cim vyssi prevodovy stupen tym nizsi krutiaci moment na kolese. A bohuzial prevodovka ma aj takzvany staly prevod a ten ma diesel vacsi ako benzin. To znamena ze 1000 otacok benzinu na jednotke otoci koleso viac krat ako 1000 otacok nafty. Tym padom sila vychadzaju z motora pocas jednej otacky sa pri nafte omnoho viac zredukuje ako u benzinu. Jednoducho krutiak na kolese je vlastne sila, ktora posobi na kolese pri zaradenom danom prevodovom stupni. Je to cele vyratane z grafov od vyrobcu a tie grafy som uz videl aj porovnane s realitou a su +/- rovnake. Na 35 km/h by som urcite nemal zaradenu patku, ak by si ma poznal, vedel by si, ze tam mam jednotku, max 2-ku :)

    Este na zaver: pri pisani tohoto clanku som sa snazil byt objektivny, nie zaujaty. Problem je v tom, ze som sa sustredil hlavne na maximalny vykon motorov a porovnanie motorov v sporte. Uznavam, ze je to uplne iny pohlad ako pohlad hlavy rodiny, ktora si ide kupovat rodinne auto na dovolenky do Chorvatska. Ovsem na druhej strane, vsetci vychvaluju diesel pre jeho obrovsku silu, pre jeho extremne zrychlenie. A snazil som sa poukazat, ze to nie je az tak pravda a snazil som sa to dokazat objektivne. Ziadne udaje som si nevymyslel, vsetko su to oficialne udaje vyrobcov, ktore som aj nakoniec videl v praxi na merani vykonu.
    publikované: 25.07.2011 08:38:27 | autor: vcedula (e-mail, web, autorizovaný)
  22. tak to je síla
    ... no to jsi mě pobavil ... už ten začátek s tím ST jen podtrhuje tvoje smýšlení.
    Poradil bych ti, abys Focuse prodal a koupil si místo něj koloběžku ... tam můžeš své hlasivky vytáčet do otáček jaké jen snesou. Hlavně ale už prosím raději nepiš články, hlavně články co mají vypadat jako odborné, o autech a motorech. Evidentně tomu vůbec nerozumíš, protože pleteš páté přes deváté a asi si pleteš i pojmy ... chvíli používáš jako směrodatné kroutící moment, pak zase výkon, když ti napíšu konkrétní nesmysl co máš v grafech tam místo odpovědi přidáš stálý převod ... no prostě si někde něco vždycky přečteš, nebo ti porádí nějaký kámoš na podobné úrovni jako ty a už to tady píšeš, aniž bys pořádně věděl co to je a jaké to má souvislosti.
    Ani o motorsportu toho evidentně moc nevíš, kromě té zmínky o penězích, protože o ty jde na celém světě především ... proto to "něco" všichni děláme.
    A hlavně tady píšeš o tom, jak jsi chtěl být objektivní, ale přitom jsi několikrát uvedl něco v duchu (volně přeloženo) "snažil jsem se dokázat, že diesel na tom až tak dobře není, jak mnoho lidí tvrdí" ... už to snažil jsem se dokázat je naprosto neobjektivní. Nebo ten závěr "upevnil jsem si názor ...", to je opravdu nezaujaté. Já ti tvůj názor nevyvracím, ale netvrď, že chceš být objektivní. Tvůj názor pramení hlavně z toho, že jsi to nikdy pořádně nevyzkoušel ... no měl jsi jak jsi psal jenom felicii a pak toho focuse, tak se není čemu divit.
    Naftu neustále přisuzuješ taťkovi od rodiny a vyjadřuješ se o něm až hanlivě (myslím o tom dieselu :-)), ale přitom píšeš, že v tom vašem "reálném porovnání" byl benzínem poražen jen těsně ... a to byl závod šitý na míru benzínu (od 80km/hod, tedy vyšší otáčky a vyšší rychlosti, kde je benzin jednoznačně lepší). Proč jste nedali třeba 0-100km/hod, nebo 400 s pevným startem apod.? No každopádně z toho plyne, že ten tatík od rodiny co jede do chorvatska se svou naftou je na tom vlastně stejně, jako ten tvůj sportovní benzín ... jen jede za polovinu a když chce předjet, tak prostě přidá plyn a předjede a neřeší, jestli má dost vysoké otáčky, aby to stihnul. Ano, ty laik teoretik jsi dokázal všem, kteří ty nafty vlastní a třeba vyzkoušeli mnoho a mnoho aut, že vlastně pravdu nemají a ten zátah a zrychlení co cítí je jenom jejich vlastní výmysl. Už se chlapče probuď a půjč si pár aut od svých kámošů a tatíků, nalítej s nimi pár set tisíc kilometrů, přestaň být zaujatý a potom můžeš hodnotit ... pak bych si to možná i rád přečetl, ale tyhle tvoje teoretické slátaniny jsou prostě o ničem a nemají vypovídací schopnost.
    A ještě na závěr (vím, že to k ničemu nebude, ale přece jen to zkusím - odpověď psát nemusíš, už sem ani nepáchnu, stejně jako všichni ostatní co přispěli i nepřispěli), jak jsi proboha usoudil z těch posledních porovnávacích grafů (které jsou navíc částečně nesmyslné, viz předchozí příspěvek), že"•Upevnil som si názor, že benzínový motor je jednoznačne vhodnejší na športovú jazdu.
    •Zistil som, že výhoda krútiaceho momentu dieselového motora sa dá prekonať otáčkami benzínového motora." Z těch grafů je pouze patrné, že nafta má vždy tak o skoro až 1/3 kroutícího momentu na kolech (což vpodstatě odpovídá zrychlení) a když už bych věřil tvým grafům, tak se podívej, jaký je rozdíl mezi tím, kdy se MK sníží na tolik, že už je potřeba (nebo je vhodné) řadit ... je to průměrně tak 15 km/hod - na vysvětlenou (porovnání 2,0 vs 2,0) nafta se rozjede a jede do rychlosti 40 km/hod s MK o cca 1/3 vyšším, než benzín, pak musí zařadit, benzín to táhne do 50, pak řadí. Těch 10 km/hod má potom benzin asi o 1/3 výkon vyšší, ale potom zase nafta mezi 40 až 85 km/ho Mk asi o 20% vyšší atd. Postupně se začnou hodnoty měnit ve prospěch benzínu. Prvních 100 je na tom ale nafta rozhodně lépe (a to je to, co "všichni" říkají a proti čemu se ty snažíš "nezaujatě" bránit).
    Pokud si tedy představuješ sportovní jízdu jízdou ve vysokých rychlostech (to jsou většinou rovnější úseky), kup si benzín, ale třeba na horských serpentinách, nebo ostrých zatáčkách tě s naftou klidně utřu. Najezdil jsem desítky tisíc kilometrů rychlostí 200-250km/hod a to jak s naftou tak i s benzínem, to ale nemá se sportovní jízdou nic společného, to je jen spěch z bodu A do bodu B. Pravou zábavu si užiješ právě například na horských úsecích apod. - tam je to ale hlavně o kvalitě a zkušenostech řidiče, tak to raději nezkoušej ;-)
    hawk navždy.
    publikované: 25.07.2011 23:56:32 | autor: IJK (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Dakujem, ze si sa odbavil
    Neviem z akeho dovodu si zacal na mna utocit ale nevadi, vselijaky sme. Dodam len par faktov:
    - porovnaval som (prakticky, nie teoreticky) uz aj zrychlenie 1.8 TDCI a 1.6 TiVCT na kratkych sprintoch a asi ta sklamem. Bolo to viacmenej vyrovnane ale predsa len o par stotiniek bol rychlejsi benzin (isli bok po boku). Aspon je vidiet, aky teoretik si ty.
    - zopakujem, pruzne zrychlenie benzin vs nafta vyhral benzin, aj ked musel radit (2+3), aj ked nemusel radit (iba 3). Prehral az na 4-ke a 5-ke.
    - pises, ze si snad nieco mal s motorosportom ci co. No, ked je pre teba najdolezitejsi krutiaci moment a nie priebeh krutiaceho momentu teda aj priebeh vykonu, tak si uuuplne mimo. Nieco si o tom napriklad precitaj alebo co, ako sa ladia motory na sportove ucely a az potom sa prosim ta vyjadruj. Pretoze hladky priebeh krutiaceho momentu je idealny pre sportove ucely.
    - a dost si ma pobavil s tou naftou v kopcoch. Ty pozitkom z jazdy si myslel neustale vadnutie vykonu alebo neustala potreba preradovania ? To nie su zrovna sportove pozitky, ale kazdy ma ine chutky. Teda fakt ze v tomto by ta zachranila jedine DSG, v tom mas pravdu. Ale bez nej....
    - neboj sa, aj ked som nevlastnil ziadny diesel neznamena to, ze som ho ani nejazdil.

    Ano, uznavam, ze som amater, nie som profesionalny novinar. Ovsem urazat ma za to nemusis. Stojim si za svojim, ze som clanok pisal snaziac sa byt nezavisly. Snazil som sa nezavisle porovnat rozne hodnoty a z toho som spravil zaver. Samozrejme, nemalo zmysel porovnavat, kto ma vacsiu spicku krutiaceho momentu, pretoze to s motorsportom nic nema spolocne.

    Na vela komentarov som nereagoval, pretoze ludia si to tu mylia s boxovacim panakom. U teba som si myslel, ze to bude ine, ale bohuzial, opak je pravdou. Stacilo reagovat a ohen bol na streche. Takze dakujem za sklamanie a zbohom.
    publikované: 26.07.2011 08:38:42 | autor: vcedula (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Pre fordak
    Cely problem spociva vtom ze firma ford montovala od r. 1999-2004 do F. focusov a mondei vstrekovacie dieslove cerpadla Delfi ktore vecsinou po 50000 km odchádzali nakolko bolo rozbite jadro cerpadiel a po roku 2004 zacali do fordov montovat vstrekovacie cerpadla Bosch ktore naozaj vidrzali bezproblemovich min. 300000km benzinove focusi a mondea tento problem nemali nakolko boli stavane na uplne inom systeme a u benzinakoch pre zmenu dost odchádzali el. rozvody (kablotáž) a co sa tika rozdielu medzi Dieslom a Benzinom dieslaky by som viac odporucal tym ktory auto naozaj viyzivaju kazdodenne na velke trasy a cena diesloveho motora sa vtedy naozaj vrati ale ty co auto vyuzivaju na kratke vzdialenosti dieslaky neodprucam nakolko sa cena dieslaku nevrati a naklady na auto uz pri kupe a a pravidelnej udrzbe su zbitocne vysoke !
    publikované: 08.08.2011 22:09:44 | autor: Tomáš (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Porovonanie 1.6Ti-VCT a 1.8TDCi z praxe
    Ja som poslednych 7 rokov jazdil na Focuse benzin 1.6 Ti-VCT, teraz sme si kupili aj C-max s dieslom 1.8 TDCi, akoze rodinne auto. Uprimne povedane, ako som sa nanho tesil, tak som teraz sklamany - rozbiehanie s tymto autom a pomale jazdenie v kolone je neporovnatelne horsie, ako to bolo s benzinom. Priebeh tociveho momentu v spolupraci so sprevodovanim je taky, ze pomaly sa posuvat v kolone sa na dvojke skoro neda, lebo motor na nizkych otackach netaha, a ked podradim na jednotku, tak ked si nedam pozor, tak ma to "vykopne" dopredu...Toto sa mi s benzinom nestavalo. Preto ani benzin nepredavam, aj ked som povodne chcel, lebo na jazdenie po meste je ovela lepsi, nez nafta. Diesla si nechavame na vikendove jazdenie s rodinou na vzdialenejse miesta - to mu presne sedi.
    Som rad, ze som nasiel na nete tento clanok, ktory popisuje presne to, co som chcel vediet, a v grafoch postupne presne znazornuje moje pocity z jazdy na 1.8 TDCi. Teraz už viem, že to lepšie nebude, proste sa na tom musim naucit nejako rozumne jazdit aj po meste.
    Autorovi tymto dakujem za vynalozenu namahu a obetovany cas na zozbieranie a vyhodnotenie udajov. Nech je to pre vas povzbudenie a obrana pred neprajnikmi. Ako hovori majster Joda - nech vas sila sprevadza... :-)
    publikované: 03.12.2011 10:16:20 | autor: Ing. Slavomir Stefanko (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Nafta smrdí
    Naftový motor síce nepapá ale má mnoho kazivých a drahých sučiastok. Ja som to pre seba vyriešil tak aby ostala koza celá a vlk nehladoval - 1,8i/lpg a to je jak sadarmo :-)
    publikované: 09.03.2012 22:11:55 | autor: juraj (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014